Grannsamverkan inom Norrvalla Samfällighetsförening

Grannsamverkan är ett effektivt sätt att minska brottsligheten och öka tryggheten i ett bostadsområde. De boende engageras som medverkande i Grannsamverkan genom att bl a hålla koll på främmande bilar och personer som rör sig inom bostadsområdet. Man hjälper också varandra med uppsikt över husen då någon är bortrest några dagar eller familjen är på semester. Med hjälp av engagerade boende kan många inbrottsförsök förhindras.

 

Under semestertid är det högsäsong för inbrottstjuvar. Många villaägare lämnar sina hus obevakade och hoppas på att inget oförutsett inträffar. Men erfarenheten från tidigare år har visat att mot slutet av sommaren ökar antalet inbrott som följd av att många är bortresta under längre tid.

I områden med en fungerande Grannsamverkan har polisen kunnat konstatera att antalet inbrott och inbrottsförsök minskat med upp till ca 25 %. Botkyrka kommun och Närpolisen i Tumba arbetar med många förebyggande åtgärder för att förhindra inbrott. En åtgärd är att bilda många Grannsamverkans-grupper. I Botkyrka finns drygt 150 grannsamverkansföreningar. Läs mer om förebyggande insatser och trygghetsarbete på Botkyrka kommuns hemsida.

 

Inom bostadsområdet Norrvalla Samfällighetsförening har Gun Fredriksson, Sörgårdsvägen 115 samt Benny och Birgitta Jonsson, Sörgårdsvägen 43, även Ketty Vestlind, Sörgårdsvägen 77 och Anki Puronne, Norrvallavägen 31 har förklarat sig villiga att hjälpa till med att aktivera en Grannsamverkansförening efter samråd med styrelsen och de boende.

Botkyrka kommun stödjer bildandet av Grannsamverkan och medverkar med kurser för boende och andra åtgärder för att minska bostadsinbrotten och genomför åtgärder för att öka tryggheten.

 

 

 Kontaktpersoner på kommunen och hos närpolisen:

 

Beyron Ahxner

Trygghetssamordnare

beyron.ahxner@botkyrka.se                   

08-530 611 66

Mats Backström

Närpolisen Tumba

mats-a.backstrom@polisen.se                   

0709-13 71 94